top of page

Si det for å bli det!

Denne uka er det Donasjonsuka 2021 - der Stiftelsen Organdonasjon skaper ekstra fokus på denne viktige saken. Årets tema er Med Livet på Pause.


En av våre kjære eiere og yoga- og meditasjsonslærer Siri Nordhus vet veldig godt hva dette handler om. Hun har selv orgjennomgått organ-transplantasjon etter en svært alvorlig lungesykdom. Les den gripende og viktige historien hennes her.


I månedskiftet September - Oktober kan du være med Siri (og vår andre Siri) på Natur&Nærværs- retreat på vakre Nordmøre. Her deler hun av meditasjons- og mindfulness-praksisen sin som har vært livsviktig for henne.

 
Si det for å bli det!

Donasjonsuka foregår over hele landet i tidsrommet 18. til 25. september. Stiftelsen Organdonasjon jobber med å rette søkelyset mot organdonasjon. Temaet for dette års kampanje er «å vente». Det er rekordmange som står på venteliste for å få et nytt organ.

Du trenger bare si det for å bli det.


Selv står jeg ikke lengre på denne listen og venter, høsten for 2 år siden fikk jeg telefonen jeg både hadde håpet på og samtidig gruet meg til – det var riksen som ringte og sa at de hadde nye lunger til meg.

Min grunnsykdom er cystisk fibrose, en såkalt progredierende sykdom – du blir verre, medisinering og trening er viktig, fjerning av slim fra lungene er viktig, men uansett hva du gjør blir du ofte sykere og til slutt kan tilstanden bli livstruende.


Jeg hadde strevd så lenge, gjort alt jeg skulle og forsøkt å holde motet oppe. Å holde meg i livet var mer enn 100% stilling og jeg hadde aldri fri! Det er ikke så enkelt når hver eneste infeksjon setter deg tilbake, startstreken blir mer og mer uoppnåelig og det tilsynelatende spiller liten rolle hvor mye du prøver, du blir bare verre, ikke bedre.


I mitt tilfelle var det infeksjonene og de stadig økende lungeblødningene som plasserte meg på listen. Jeg hadde gradvis måttet gi slipp på min vanlige jobb som barnevernskonsulent, hadde undervist yoga og mindfulness ved Zenit yoga, men også denne knøttlille jobben ble det vanskeligere og vanskeligere å holde på.


I min egenbehandling har yoga- og mindfulness vært og er fortsatt viktige verktøy. Det å ha et verktøy som kan brukes overalt og som hjelper til å opprettholde både fysisk og psykisk helse er gull.

Yogamatta har vært med meg på hvert eneste opphold på sykehus, og kort tid etter transplantasjonen rulla jeg ut matta (til sykepleierens store overraskelse) og startet en forsiktig praksis😊.


Når man har fått nye organ så er det mye som skal på plass, kroppen må lures i den grad at den ikke skjønner hva som har skjedd for da vil den umiddelbart starte en avstøtingsprosess, derfor må alle transplanterte ta immundempende medisiner så lenge de lever. Dette kan oppleves krevende, men premien gjør at det er mer enn verd det.


Det er mange som er involvert i livene til slike som meg og jeg er utrolig takknemlig overfor alle de som på hvert sitt vis har hjulpet meg på veien til et friskere liv. Vi er har et helsevesen og et velferdssamfunn som tar vare på oss, det har sine mangler, men de kan vi fortsette å jobbe med og rette på.


Jeg håper at dere som leser dette tar en runde med dere selv og deres nærmeste og forteller hva dere tenker om at eventuelle organer kan gjenbrukes om ulykken først skulle være ute. Det er ikke noe enkelt spørsmål å få dersom man står i en krise og aldri har snakket om dette tidligere.

Du trenger bare si det for å bli det😊


Hilsen Siri – takknemlig transplantert 

Bli med Siri&Siri på Natur&Nærværs- retreat 30.09 - 03.10 på vakre Nordmøre

Her deler de av sin brede erfaring og kunnskap om yoga, meditasjon, mindfulness og mennesket som del av naturen. Fokus er fellesskap nærværspraksis og natur-opplevelser.コメント


bottom of page