top of page

Hva er en yogapraksis, egentlig?“The very heart of yoga practice is "abhyasa” steady effort in the direction you want to go"

― Sally Kempton

 

Svaret vil være forskjellig, avhengig av hvor du er i livet ditt.

For en 20-åring kan yogapraksisen være intens læring; en reise i det indre, gjennom daglig meditasjon, progresjon i asanas, variasjon av pranayama og utprøving av mange teknikker. Dette er tiden for å oppdage, å bli initiert, å reise til lærere, og å tjene sin sangha, sin yoga- flokk. Det kan være tid for dypere spirituell reise, siden vi ofte er åpne og nysgjerrige som unge. Noen drar på Vipassana og mediterer 10 timer daglig, går fullt og helhjertet inn i yoga filosofi, fordyper seg i en yoga retning, eller følger en lærer over lengre tid. Noen drar til i India , opplever ashram livet, sover under åpen himmelen og undrer seg over sin indre reise. I den fasen skjer en intens vekst og en spirituell åpenbaring. Yogapraksisen er romantisk, man er forelsket i sin yoga, i sin vei, og alt og alle på veien er del av mystikken og kjærligheten.


Så skjer livet. Forhold, jobb, barn....

Samsara, heter det; et hjul som spinner, hvor livets drama utspilles. I denne fasen oppstår det ofte en lengsel etter praksisen vi hadde, men vi strekker ikke til. Mange som gir opp fordi praksisen, slik vi opplevde den i 20 årene, ble borte. Hvem har 2 timer på morgenen for å gjør hele ashtanga-serien og meditere 20-40 minutter etterpå? Når jobben skal gjøres eller barna skal kjøres?? Dette er imidlertid også en viktig fase for yogapraksis. Akkurat som en blomst; frøet og stilken kan vokse fort, men blomsten åpnes ikke før om noen år. Den venter, men den må vannes. Yogapraksisen er i en roligere fase da - den skifter gir, men den er der, transformert.

Praksis betyr å være til stede for de som trenger oss og balansere hvordan vi bruker kreftene våre. Praksis betyr å være tilstedeværende, for seg selv og andre. Praksis betyr å ha en sangha, din flokk, som du kan gå til; en fast yoga-klasse eller et retreat, hvor du samler energi og får inspirasjon.

Ofte, i denne fasen av livet, glemmer folk seg selv; i beste hensikt gjennom å i å gi hele seg – til barn, forhold eller jobb og alt annet som livet krever. Men hvis vi ikke vanner oss selv, vil ikke neste fasee bære frukt heller. Å gi seg selv helt betyr å miste seg selv. Belastninger som utbrenthet, fysiske plager, depresjon, stress er bare signaler fra kroppen og sjelen at vi er på avveier. Veien tilbake til det indre er smertefull, men innsiktsfull og helbredene. Og det i seg selv blir for mange neste fase i praksisen - å finne seg selv gjennom heling, yoga terapi, endringer i livet, prioriteringer, kosthold eller relasjoner.Plutselig i 40 og 50 årene, starter man igjen på en oppdagelsesreise, men veien trenger ikke alltid være smertefull. Den er smertefull hvis vi må bryte med gamle mønstrer som er giftig for vår vekst. Vi må få vår plante i ny jord for at den skal blomstre. Hvis praksisen var stødig gjennom årene, kommer middelalderen som en oppblomstring av visdom og en dypere tilfredstillelse, innsikt og ro. Det er en fase av oppblomstring og nytelse av frukter av livet vi har levd, og ikke minst en overflod av frø i blomsten som er klar til å finne ny grunn og vekst, gjennom å dele visdommen med andre. Begge veier, visdom eller heling, er gode veier i yogapraksis. Ingenting er tapt – de er ulike erfaringer med livet. Disse fasene kan komme i andre rekkefølger og perioder i livet, og er ikke alltid i samsvar med alderen. Noen heles i 20 årene og finner visdom i 30 årene; Noen starter intensiv læring og praksis i 40 årene. Patanjali, en klassisk skrift i yoga, påpeker at yogapraksisen er stødig når den gjøres over lengre tid, uten avbrekk og med glød. Det er fantastisk å møte folk som har gjort yoga hele sitt liv. Det man merker er glød, friskhet, vitalitet og energi, uansett alderen. Yoga er virkelig en eliksir til fysisk og psykisk helse hvis det gjøres jevnlig. Vi kan starte når som helst, i ulike faser i livet, og ulike vei vil skapes – for noen vitalitet, for andre heling.


Det som ofte hindrer oss fra stødig praksis er gamle vaner og motstand til endring – selv om det er en god endring. Derfor er det viktig å ha en forpliktelse til et halvt år minimum, for at endringen kan finne sted. Så ta små skritt, starte praksis en gang i uken, og øke til to. Ingenting skjer over natta, og kun stødig yoga praksis vil bringe deg til et nytt landskap. Det er en reise som tar tid og kan nesten kjnnes som en slags «test» i starten; er du klar for reisen? Men viljen styrkes, kroppen styrkes, pusten blir dypere, emosjoner mer i balanse, og vi får mer tid og riktig prioritering som bonus. På Zenit ser vi slike transformasjoner og er vitne til store endringer i folks liv. Og alt startet med den ene yoga timen de samlet krefter å komme til…. Om shanti shanti, Lea

 
AKKURAT NÅ KAN DU BLI ZENITMEDLEM OG FÅ 1. MÅNED GRATIS


Som Medlem har du full fleksibilitet, kan delta på klasser når det passer for deg + en rekke fine medlemsfordeler. Du støttes i å holde yogapraksisen din ved like, samtidig som du støtter Zenit og vår mulighet til å opprettholde og videreutvikle tilbudet vårt!Velkommen inn i et inspirerende og inkluderende fellesskap

med klasser for alle hele året!

Comments


bottom of page